På sporet af vikingerne – NJC Kulturtræf 2009 York

Hvor ofte refererer nordiske journalister ikke til vikingernes hærgen uden helt at vide, hvad disse forfædre egentligt præsterede? Kend din fortid - og spejl den i dagligdagens kulturjournalistik. 25 kulturjournalister fra hele Norden deltog.

Vikingerne rejste ud og gjorde nordboerne lykkelige!
Vikingerne rejste ud og gjorde nordboerne lykkelige!

Er lanceringsjournalistikken blevet kulturjournalistikkens skæbne? Ny forskning er klar.

Hvordan gør kulturjournalisten bedst brug af de nye multimedielle muligheder? Mød en mand, der lærte at elske fjenden....

Er kritikeren død, eller lever anmeldelserne i virkeligheden bedre end nogensinde iblandt brugerne på Internettet?

Ordet er frit iblandt nordiske kolleger, når Nordisk Journalister inviterer nordiske journalister til det årlige NJC Kulturtræf. Kulturtræffet byder på debatter om det moderne journalistsprog i det nye mediebillede, ny forskning i kulturjournalistik - og ikke mindst kollegial deling af viden om de nyeste tendenser.

Kulturredaktionerne i nordiske medier kritiseret f.eks. ofte for at flytte fokus fra den store kunst til underholdnings-industrien, hvor holdbarhedsdatoen er nem at overskue. Denne tilsyneladende deroute sætter den danske
forsker, Nete Nørgaard Kristensen, spørgsmålstegn ved. Hun argumenterer
for, at moderne kulturjournalister netop arbejder ud fra en meget bred
forståelse af kultur, fordi både kulturindustri og medielandskab er under
konstant forandring - og at det måske nærmere er de kritiske røster mod
kulturjournalistikken, der opererer med et for snævert kulturbegreb.

Kulturtræf 2009 foregår i York i det nordlige England, hvilket giver kursisterne mulighed at udforske den nordiske indflydelse på den angelsaksiske verden fra 800-tallet frem til dag.

Vi vil samtidig udforske den nordiske indflydelse på den angelsaksiske verden fra 800-tallet frem til dag. Forskere fra universiteterne i York, Leeds og Nottingham supplerer med seneste forskning i vikingernes indflydelse på den angelsaksiske verden fra 800-tallet til i dag.

NJC samarbejder med det hypermoderne The Jorvik Viking Museum og det interaktive udgravningsmuseum D.I.G. om at give den dybest mulige indsigt i, hvilken sproglig, kulturel og erhvervsmæssige indflydelse, vikingerne forårsagede fra den første invasion, til den sidste viking var smidt tilbage i Nordsøen. Vi har spurgt briterne: Hvilken betydning har den nordiske invasion haft på den angelsaksiske verden? Har den stadig sat sig spor? Eller er den nordiske kultur kvalt i Americana, Britannicana og almen globalisering?

York er blandt Englands mest fotograferede og besøge fortidsbyer med mange synlige tegn på bosættelser fra vikinger og tidligere fra den romerske besættelse. Omgivelser, som NJC Kulturtræf 2009 vil give rig mulighed for at udforske, da konferencehotellet Best Western Monkbar Hotel ligger to minutters gang fra Yorks historiske kerne og den imponerede katedral, York Minster.

Blandt oplægsholdere vil i år være:

  • Judith Jesch (professor of Viking Studies, University of Nottingham), forsker i oldnordisk sprog, poesi ved University of Yorks Center for Medieval Studies).
  • Nete Nørgaard Kristensen (associate professor ved medievidenskab, Københavns Universitet - som bl.a. er i færd med en kvantitativ indholdsanalyse af kulturjournalistikken i danske aviser i det 20. århundrede)
  • Per Sinding-Larsen (flermediel musikreporter på SVT og konferencier på Roskilde Festival igennem mange år).
  • Christian Bjørnskov, lektor i nationaløkonomi, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, forsker i begrebet tillid og hævder, at vikingetiden er en af årsagerne til, at nordboere stadig opfatter sig selv som mere lykkelige end andre folkeslag i verden.

Kursussprog: Skandinavisk og engelsk.

Se også facebook-siden "NJC Kulturtræf". Mødested for deltagere i NJC Kulturtræf.

Evaluering: Kulturtræf 2009 York

Kursusledere

Anders Lange

Fagmedarbejder Update/NJC, kulturjournalist igennem mere end 25 år på bl.a. Morgenavisen Jyllands-Posten (1995-2005), Århus Stiftstidende (1985-1995) og Herning Folkeblad (1982-1985). Siden 1994 tillige arrangør af flere kulturtræf for NJC samt kurser i journalistik, kulturjournalistik og anmeldelser på diverse danske journalistuddannelser og efteruddannelser. Forfatter af ungdomsromaner.

Kursusinformation

Arrangeres af NJC/Update.

Tid:

26. april 2009 - 1. maj 2009

Sted:

York, England

Deltagere:

Kulturjournalister, journalister med interesse for kulturjournalistik.

Pris:

7.000 DKK (ekskl. rejse til og fra York)

Oprettet 22-9-2008 19:08 · Sidst ændret 13-5-2009 13:55
Nordisk Journalistcenter
UPDATE - Center for journalistisk kompetenceudvikling
Olof Palmes Allé 11
DK-8200 Århus N

Telefon: +45 89 44 04 40
Telefax: +45 86 16 89 10
E-post:
Abonnér på nyhedsbrevet: