NJC Kulturtræf 2011 New York:

Norden i Amerika – Amerika i Norden

Nordiske kulturjournalister og redaktører inviteres til kulturtræf om kulturjournalstikkens fremtid – og den nordiske indflydelse og gennemslagskraft i en af verdens største kulturelle metropoler. Og de får travlt - tre festivaler er i gang i New York i samme periode - så gamle nyheder som Ground Zero og Frihedsgudinden er ikke på programmet.

Amerikanske medier taler om den nordiske krimi og dens insisterende kritik af den nordiske velfærdmodel. Hollywood laver egne versioner Stieg Larssons romaner. Rolling Stone Magazine sætter fokus på Larsson.
Hvordan ser den nordiske krimibølge ud med amerikanske kulturkritikeres øjne? Har Norden overhovedet nogen gennemslagskraft i verdens stærkeste kultur-dominans?

Nordiske kulturjournalister og redaktører inviteres for 16. gang til kulturtræf af Nordisk Journalistcenter. NJC tager denne gang konsekvensen af globaliseringen fuldt ud og placerer kulturmødet midt i en af verdens største kulturelle smeltedigler.

Ambitionen er at finde Norden i Amerika – og Amerika i Norden. Kursusledelsen består af to New York beboere: journalist og forfatter Anne Blume Futtrup, som har skrevet guiden ”Mit New York” og tidligere direktør for Musikhuset Aarhus, Henrik Hjorth, samt NJC’s egen ekspert i kulturtræf, journalist Anders Lange, som hermed arrangerer sit femte kulturtræf (de tidligere gik til Århus, Reykjavik, Berlin, York og København/Malmø).

”New York er byen, som aldrig sover og har utroligt mange vinkler for den nordiske kulturjournalist. Vi har mange bolde i luften allerede. Jeg kan nævne den internationale litteraturfestival PEN, som hvert år trækker også store nordiske forfattere til. Vi vil bl.a. se på den nordiske repræsentation på Museum of Modern Art og ikke mindst det nordiske design.

Den danske journalist og BA i littteratur, Rikke Viemose, stifter af web-siden Litteraturnyt fra USA taler om sporene efter 9/11 i den amerikanske kultur. Mange nordiske pop-producenter har New York som base. En yderligere ambition er at besøge en af de mest moderne kulturredaktioner i verden,” siger Anders Lange om det foreløbige program.

Tre festivaler i samme uge

Tre festivaler er i gang i den periode, NJC's kulturtræf er i New York. NJC har aftale med PEN World Voices, som hvert år inviterer 150 internationale forfattere fra 40 lande til ca. 50 arrangementer i New Yorks Meatpacking District.
Robert De Niro, den kendte amerikanske skuespiller, er protector for TriBeCa Film Festival, som afvikles i samme periode. NJC arbejder på at adgang til den velrenommerede filmfestival for uafhængige filmselskaber. Tillige pågår en udendørs kunstfestival Tribeca Open Artist Studio Tour i samme periode.

Som tidligere sættes den nordiske kulturjournalists ve og vel også på programmet i debatter. Ambitionen er at veksle mellem oplæg og ekskursioner.

- Uanset om vi kan lide det eller ej, har New York historisk set været et af de steder, hvor nye tendenser første gang har fået det store, internationale gennembrud. Af den grund af New York en lige så væsentlig kulturfaktor for Norden, som København, Helsinki eller Stockholm. Det er den betydning, vi ønsker at sætte fokus på,. Skal du skrive om kultur i Södertalje, skal du som journalist kunne perspektivere til det, som sker i den globale landsby, siger Anders Lange om valget af New York som centrum for et nordisk kulturtræf.

Den norske lektor på Københavns Universitet, Kjetil Sandvik, vil møde journalisterne med de nyeste resultater fra en stor undersøgelse af den nordiske krimi, dens kritik af velfærdsstaten og dens indflydelse i den amerikanske kultur.

Kurset er under planlægning og foreløbigt program vil snarest muligt blive lagt på hjemmesiden. Amerikanske festivaler programlægges, ligesom store internationale filmfestivaler, først tre-seks uger før de starter - derfor tages forbehold for adskillige programændringer frem til kulturtræffets start.

Kurset starter med uformel velkomst i baren på et centralt beliggende hotel (forhandles på plads i december) søndag 24. april kl. 19.00 og vi afslutter kurset med frokost fredag 29. april kl. 13.00.

Kursusledere

Anders Lange

f. 1956, journalist og kursusleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole/UPDATE, siden 2007. Har arbejdet som kultur- og filmjournalist for Morgenavisen Jyllands-Posten (1996-2007) og Aarhus Stiftstidende (1985-1996). Underviser i kulturjournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Jyske Musikkonservatorium. Har arbejdet med nordiske kurser for Nordisk Journalistcenter siden 1995. Siden 2007 som fast medarbejder og står bl.a. for at arrangere de seks uger lange nordiske kurser kaldet Aarhus-kurserne.
Email: al@dmjx.dk

Twitter: @anderslangenjc.dk

Henrik Hjorth

direktør, New York

Født 1965 i Danmark. Præsident for Vipp Inc., New York med ansvar for salg af dansk design (www.vipp.com). Stifter af Nordlys Institute, som arbejder med komparativ analyse og benchmark analyser for nordiske virksomheder. Tidligere direktør for Musikhuset Aarhus, Danmark. Uddannet cand. merc. i videnskab, økonomi og business på Aarhus School of Business. Storforbruger af kulturlivet i New York.

Anne Blume Futtrup

freelance reporter, New York

Født 1977 i Danmark. Siden oktober 2007 baseret i New York. Arbejder fast som Skype-reporter DR-udland og leverandør til nyhedsindslag. Fast skribent for Dagbladenes Bureau, Femina, skriver desuden for bl.a. Berlingske Tidende, Cover, Visitor og Morgen-avisen Jyllands-Posten. Har skrevet guidebogen ”Min by New York” (Momondo) og medstifter af guidefirmaet www.mitnewyork.dk, som skræddersyr New York-ture til danske turister

Kursusinformation

Kursus-gebyret på DKK 8000 er eksklusiv rejse til New York, som deltagerne selv må arrangere. Prisen er inklusiv hotel, morgenmad, lokaltransport og de måltider der vil fremgå af programmet. Nogle måltider er for egen regning.

Program starter med uforpligtende drink på hotellet søndag 24. april kl. 19.00. Først session starter mandag 25. april i hotellets mødelokale. Kurset afsluttes med frokost fredag 29. april.
Oplysning om hotel gives her på siden, så snart aftale med hotel er truffet.
Taxa fra Newark Lufthavn til hotel koster ca. 70 dollars incl. motorvejsafgift.

Bemærk, at en del af kursusperioden er i påsken 2011.

NJC forbeholder sig ret til at udvælge blandt tilmeldingerne, så der tages hensyn til et bredt felt af deltagere fra hele Norden. Alle tilmeldte modtager besked om optagelse, så snart det er muligt.
Bemærk, at ikke-danske deltagere har frist til 9. januar 2011 - derefter får danske ansøgere på venteliste mulighed for at blive optaget på eventuelle restpladser.

Oplysningsforpligtelser for rejsende til USA

Der er skærpede regler i forbindelse med at Secure Flight Information er trådt i kraft pr. den 01. november 2010. De amerikanske myndigheder kræver nu at pas oplysninger sættes ind i reservationen før afrejse. Dette betyder at følgende oplysninger skal fremgå af alle bookninger ved rejse til USA.
Fulde navn i følge pas
Køn
Fødselsdato
  • Rejsende der skal til USA efter 12. januar 2009 skal anmode om indrejsetilladelse - senest 72 timer før afrejsen. Det anbefales dog at gøre dette så snart man planlægger rejsen til USA, og ikke i sidste øjeblik. Anmodningen foretages online på hjemmesiden: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html hvorfra man modtager svar indenfor få sekunder.

Godkendes man ikke via hjemmesiden, skal der ansøges om visum via den amerikanske ambassade.

  • En godkendt indrejsetilladelse vil være gyldig i 2 år, også for gentagne rejser til USA. Får man i løbet af de 2 år dog nyt pas, skal der på ny anmodes om indrejsetilladelse. Bemærk at der pr. 08.september 2010 opkræves et gebyr for at registrere sig. Samtidig kræver myndighederne at pasoplysninger samt info om 1. nat på rejsen i USA skal sættes ind i reservationen før afrejse.
Læs mere om de nye indrejsekrav til USA på:

http://photos.state.gov/libraries/denmark/29778/Files/ESTA%20Tearsheet%20print.pdf

Tid:

24. april 2011 - 29. april 2011

Sted:

New York, USA

Frist for tilmelding for danske deltagere udløb den 1. december 2010.

Deltagere:

25

Pris:

8.000 DKK (OBS: EKSKLUSIV REJSE TIL NEW YORK)

Oprettet 1-11-2010 11:22 · Sidst ændret 24-4-2011 16:40
Nordisk Journalistcenter
UPDATE - Center for journalistisk kompetenceudvikling
Olof Palmes Allé 11
DK-8200 Århus N

Telefon: +45 89 44 04 40
Telefax: +45 86 16 89 10
E-post:
Abonnér på nyhedsbrevet:

Nyheder fra norden.org

Säker mat kräver bättre koll på plasten
Fortfarande finns det risk för att maten vi äter kommer i kontakt med alltför höga halter av hormonstörande...
Sonja Mandt er ny kulturobservatør i BSPC-samarbejdet
Stortingsmedlem og medlem af Nordisk Råds Velfærdsudvalg og kontrolkomiteen, Sonja Mandt, er ved Den parlamentariske...
'Døren står fortsat åben'
BSPC-konference: Nordisk Råds præsident, Höskuldur Þórhallsson, om det nedkølede samarbejde med Rusland.
Nordisk råd lader opp i Oslo
Nordisk råd samles i Oslo 8.- 9.september for å diskutere hvilke reformer som er nødvendige for å få optimalt...
Nominerede til Nordisk Råds filmpris 2015
De nationale jurymedlemmer har nomineret disse fem film til Nordisk Råds filmpris:
Dörren halvöppen för samarbete med Ryssland
Det politiska läget får inte hindra kultursamarbete med Ryssland, men samtidigt får man inte vara naiv,...
Nordisk konference om social ulighed i sundhed
Myndigheder i Danmark, Norge og Sverige inviterer sammen med Nordisk Ministerråd til konferencen?Social...
Från Singapore för att studera nordisk välfärd
De nordiska ländernas unika förmåga att kombinera ekonomisk tillväxt och social sammanhållning, väcker...
Samarbetsminister Berner mötte generalsekreterare Høybråten
Utmaningarna och möjligheterna för det nordiska samarbetet, och de konkreta planerna för Finlands ordförandeskap...
Sidste kapitel i KreaNord
KreaNords vigtigste resultater er skabt på policyniveau konkluderer analyse- og strategivirksomheden Kontigo...