Hamlet taler svensk i Aarhus - følg os på #aarhus12

En svensk teaterchef lærer danskerne Bergmann og præsenterer en svensk-talende Hamlet – en brite udreder det arabiske forårs betydning for det moderne Europa – velkommen til det brede spektrum på Nordens længste journalistkursus.

Modig svensker i Aarhus: Stefan Larsson. Foto: PR/Aarhus Teater
Modig svensker i Aarhus: Stefan Larsson. Foto: PR/Aarhus Teater
Hvad sker der, når en svensk Bergmann-ekspert fra Dramaten i Stockholm, sætter Hamlet op i Aarhus – med en svensker i hovedrollen? Eller når han instruerer ”Fanny og Alexander” for danskerne?
Og hvad mener en brite om udviklingen efter det arabiske forår, og hvad betyder disse forhold for udviklingen i indvandrerkvareter som f.eks. Aarhus og Malmø?

Begge herrer møder deltagerne på det seks uger lange ”Aarhus 2012 – Nordens Globale Udfordring”.

Stefan Larsson, er teaterchef på Aarhus Teater og møder kursisterne onsdag 19. september og taler om den nordiske kulturs udfordring, og har gjort en dyd af sin svenske forbindelse.

Mark Sedgwick, brite, er professor ved Aarhus Universitet med speciale i Islam, Islamisme og de mellemøstlige religioners indflydelse på det moderne Europa – han vil møde kursisterne 11. september før deltagerne bevæger sig til indvandrerbydelen Gellerup – en af Nordens største indvandrerbydele.

Begge punkter er eksempler på den multikulturelle udveksling, som foregår i det moderne Norden – om vi ønsker det – eller ej.

Blandt andre kulturpersonligheder, du møder på kurset, er:

Den aarhusianske filminstruktør Nils Malmros, som er blandt de mest prisvindende filmfolk i Danmark. Tidligere præsident i Island, Vigdís Finnbógadottir. Digterne Andri Snær Magnason, miljøaktivistisk poet samt Einar Már Gudmundsson, som har taget den islandske folkesjæl under lup i forbindelse med den økonomiske krise og den sjælelige genrejsning.

Meld dig inden 9. april til ”Aarhus 2012”

Tilmelding her: Aarhus 2012: Nordens globale udfordringer

DOWNLOAD POWERPOINT:

Aarhus 2012: Powerpoint

SE FILM PÅ You Tube på adressen:

Aarhus 2012: YouTube promo.

Stikord til indhold

”Aarhus 2012: Nordens globale udfordringer” er et ambitiøst, seks uger langt kursus-forløb, specialdesignet til nordiske journalister. Kurset mikser reportagerejser, ekspertmøder og vidensdeling med professionelle kolleger i en uhøjtidelig og action-pakket cocktail. Udbyttet er en stærkere forståelse af de udfordringer, som Norden står i på vej mod det magiske år 2020: Vil trusler fra klima, økonomi og øget indvandring være skadeligt for den berømmede, nordiske velfærdsstat? Eller kan grøn vækst, økonomisk ansvarlighed, højere uddannelse og en stærk kulturel identitet sikre et stærkt Norden med et fortsat højt service-niveau for de svageste grupper i samfundet?

Kurset begynder under Aarhus Festuge 2012, som har temaet ”Big – size matters”. Det er kulturens forsøg på at se på ”det tidsfænomen, at gigantisme er svaret på mange udfordringer – uagtet om man diskuterer hospitaler, burgere, uddannelsesinstitutioner eller stadionkoncerter.”

”Aarhus 2012” breder denne problematik ud til at omfatte de nordiske landes ageren i det internationale samfund – økonomisk, klimatisk og kulturelt - eksemplificeret i Islands turbulente erfaringer med global økonomisk politik samt de nordiske landes rolle i EU og NATO. Dette sker med intensive studie-rejser til Island og Bruxelles, før kurset slutter med opsamling i Nordens Välfärdscenter i Stockholm.
Her vil bl.a. fremtidsforsker, professor Joakim Palme, som tidligere var formand for den svenske velfærdskommission, tegne et billede af velfærdsstatens fremtid.

Blandt årets øvrige navne, som deltagerne møder, er:

- den prisbelønnede integrationsreporter Orla Borg, Morgenavisen Jyllands-Posten
- en af finanskrisens overlevere i Island investor Thorvaldur Lúdvik Sigurjónsson
- professor og fremtidsforsker Joakim Palme, som er ekspert i det nordiske velfærdssamfund.

Kurset vil i Bruxelles møde førende nordiske politikere og aktører og vil samle op i Nordens Velfærdscenter i Stockholm, som bliver rammen om kursets konklusioner: Kan den nordiske velfærdsmodel klare presset fra kriserne, om de er økonomiske, politiske eller klimatiske?

Kursussproget er primært skandinavisk – vi prøver at gøre det \"blandinavisk\" - finske deltagere tilbydes et særligt dansk-kursus i Helsingfors før kursusstart. Erfaringen viser, at det kræver en særlig indsats i kursets start, før det sproglige er på plads.

Henvender sig til:

Nordiske journalister med trang til seks ugers fordybelse

På kurset lærer du:

  • at sætte dit daglige virke ind i en nordisk og globalt perspektiv
  • dyb indsigt i dagsaktuelle problemstillinger som økonomisk krise, radikaliserede grupper, terrortrussel, EU-politik mv.
  • fortrolighed med en buket af nye medier
  • networking på tværs af nordiske grænser – for resten af livet
  • stærkt fagligt fundament, så du kan udvikle dig til meningsdanner

Indhold:

For 55. gang arrangerer Nordisk Journalistcenter et langt, ambitiøst kursus for uddannende, nordiske journalister. Efter seks uger er journalisterne i stand til at sætte deres egen region, nation, Norden og Europa i en global sammenhæng med dagsaktuelle problemstillinger. Kursets program udvikles løbende og justeres i takt med samfundsudviklingen.

Kurset Aarhus 2012 er under planlægning - den overordnede plan er således:

Uge 1 (3.-9. sept.) Aarhus, Danmark

AARHUS: Kurset starter i universitets- og kulturbyen Aarhus midt i en af Nordeuropas større kulturfestivaler, Aarhus Festuge. Fokus på kultur, nordisk identitet, sprog og historie – samt lynkurser i både dansk og webjournalistik ved eksperter fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til brug for resten af kurset.

Uge 2 (10.-16. sept.) Aarhus, Danmark

AARHUS: Den nordiske journalists udfordring i en global verden ligger i internationale temaer: Indvandring, klimatiske- og økonomiske udfordringer. Med udgangspunkt i terrortrusler og indvandringsdebatten i Danmark trækker vi sammen paralleller til hele Norden. Vi møder aktører fra bl.a. Morgenavisen Jyllands-Postens prisbelønnede journalist Orla Borg, eksperter i arabisk kultur og besøger indvandrerbydelen Gellerup, som efter planen skal ændres radikalt. Ugen slutter senest kl. 14 fredag, så deltagerne har muligheden for en fri weekend.

Uge 3 (17.-23. sept.) Aarhus, Danmark

AARHUS: Økonomien i Norden - hvordan agerer den i trængte situationer - og hvorledes ser perspektiverne ud i fremtiden. Vi møder eksperter og virksomheder, som agerer både lokalt, nordisk og på globalt plan: AP Møller Mærsk’s containerhavn og vindmøllefabrikken Vestas er blandt de første til at mærke en ændring i verdensøkonomien og er med i planerne for Aarhus 2012. Ugen starter mandag kl. 12:00

Uge 4 (24.-30. sept.) Reykjavik, Island

REYKJAVIK: Island er Nordens vejrhane i forhold til opsving og nedture - og har prøvet begge dele på kort tid. Kurset anvender Island som eksempel på, hvordan den nordiske velfærdsmodel klarer sig, når den udsættes for det hårdeste pres. Samtidig ser vi på perspektiverne i de mindre nordiske samfunds engagement i EU, før vi rejser videre til Bruxelles. Blandt oplægsholderne tidligere præsident Vigdís Finnbogadottír, kunstnere, økonomer, toppolitikere og almindelig islændinge.

Uge 5 (1.-7. okt.) Bruxelles, Belgien

BRUXELLES: EU siges at være i sin værste krise nogensinde. Er det europæiske fællesskab fortsat løsningen? Vi møder toppolitikere og embedsmænd og får indsigt i nordiske relationer til EU - uanset om vi er medlem eller står uden for. Traditionelt møder kurset topfolk fra de nordiske delegationer i EU.

Uge 6 (8.-13. okt.) Stockholm, Sverige

STOCKHOLM Med udgangspunkt i Nordens Velfærdscenter i Stockholm, samler vi op på hele kurset, trækker de journalistiske vinkler op og ser på løsningsmodeller og fremtidsperspektiver for Norden - midt i de globale udfordringer. Blandt oplægsholderne er fremtidsforsker, professor i statsvidenskab Joakim Palme, tidligere formand for den svenske velfærdskommision.

Tidligere Aarhus-kurser:

2011-kurset fokuserede på det nye terror-billede i Norden, Grønland, krise, EU og NATO.
Læs om Aarhus 2011: Fra Grønland til Bruxelles
Marina T. Nilsson, svensk journalist på Nerikea Allehanda bloggede løbende om dette kursus. Hendes blog kan findes her:
Marina T. Nilsson blogger fra Aarhus-kurset

Aarhus 2010 og 2009-kurserne besøgte Island og to af deltagerne bloggede f.eks. om opholdet i island. Læs deres blogs her:

Finske Sannaliina Nikula-Vanhamäki om Aarhus 2010

Svenske Anne Wollter om Aarhus 2009
Oprettet 27-3-2012 14:47 · Sidst ændret 16-5-2012 14:04

Skriv kommentar:

Skriv ordet fra billedet til højre:
Skriv fornavn og efternavn.
Skriv gyldig emailadresse (vises ikke).
Nordisk Journalistcenter
UPDATE - Center for journalistisk kompetenceudvikling
Olof Palmes Allé 11
DK-8200 Århus N

Telefon: +45 89 44 04 40
Telefax: +45 86 16 89 10
E-post:
Abonnér på nyhedsbrevet:

Nyheder fra norden.org

Kunskapsöverföring leder till innovation
Nordiska ministerrådet har sedan år 2011 finansierat projektet Kunskapstriangeln, som har som sin målsättning...
Sustainable renovation through Nordic collaboration
13 projects have received funding through the Nordic Built programme. They cover widely different areas...
Strategisk analyse af det nordiske arbejdsmarked
Det nordiske samarbejde på beskæftigelsesområdet skal intensiveres yderligere. Det mener de nordiske beskæftigelsesministre...
Ny direktør for Nordisk Kulturfond
Benny Marcel, afdelingschef og stedfortrædende generaldirektør for Staten Kulturråd i Sverige, bliver...
Satsning på grön växt är helt rätt, tycker svenska samarbetsministern
Slutet på TFI, det nordiska toppforskningsinitiativet, markerades den 18-19.11 med en konferens i Stockholm....
Danmark har nordisk rekord i skilsmisser
18.872 danske par blev skilt i 2013, hvilket er 3,4 pr. 1000 indbyggere og den højeste skilsmisserate...
Tioårsjubileum: Det nya nordiska köksmanifestet befäster Norden som matregion
Under tio år har det nya nordiska köksmanifestet gett vår mat eko ute i världen. I Norden har både produktionen...
Nyt nordisk forskningsprogram om grøn vækst
Tre institutioner under Nordisk Ministerråd, NordForsk, Nordisk Energiforskning og Nordic Innovation,...
Hormonforstyrrende stoffer koster EU milliarder hvert år
Ny rapport viser, at landene i EU kan spare enorme beløb hvert år, hvis anvendelsen af hormonforstyrrende...
Nutrition the Nordic Way
Nyt netsted giver et øjebliksbillede af det nordiske samarbejde om ernæring? lige fra strategi og overvågning...

Anders Lange

Anders Lange
Født 1956 i Aarhus, Danmark. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1981, Herning Folkeblad (1982-1985), Århus Stiftstidende (1985-1996), Morgenavisen Jyllands-Posten (1996-2007), Danmarks Medie- og Journalisthøjskole/NJC (siden 2007). Forfatter til to ungdomsromaner "Den Skinnende Drage" (1988) og "Åndespil" (1992). Gennem årene hyppig gæsteunderviser og kursusleder på DJE (Den Journalistiske Efteruddannelse, Danmark), på NJC og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Har primært haft kultur som stofområde. Har ledet NJC's fra 3-8 uger lange Aarhus-kursus siden 2007. Underviser i Moderne Musikformidling på Det Jyske Musikkonservatorium.Har arbejdet med nordiske kurser for Nordisk Journalistcenter siden 1995. Siden 2007 som fast medarbejder på DMJX, og står bl.a. for at arrangere det årlige Aarhus-kursus hos NJC. Deltager i Nordic Network on Cultural Journalism Research (NOS-HS). Email: al@dmjx.dk Twitter: @anderslangedmjx.